Atklāta Talsu jaunā slimnīca (FOTO)

Atklāta Talsu jaunā slimnīca

Ar daudz laba vēlējumiem Talsos svinīgi atklāta jaunā slimnīcas ēka, kas Ziemeļkurzemes iedzīvotājiem nodrošinās kvalitatīvu veselības aprūpi un mediķiem ļaus strādāt mūsdienīgos darba apstākļos. FOTO skatīt ŠEIT un ŠEIT.

Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Gundars Daudze savā uzrunā atminējās, ka 2009.gadā, kad Latviju pārņēma pasaules ekonomiskā krīze, bija jāpieņem svarīgs lēmums – būt vai nebūt Talsu slimnīcai, jo pati tā pastāvēt vairs nevarēja. Situāciju izglāba lēmums izveidot Talsu un Ventspils slimnīcu apvienību, nodibinot Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu. „Tas ir lielisks piemērs veiksmīgai sadarbībai un Ventspils parādīja, ka spēj domāt ne tikai par sevi, bet arī par visu reģionu. Pateicoties šim lēmumam šodien varam atklāt Talsu jauno slimnīcas ēku,” sacīja G.Daudze. Viņš arī klātesošajiem nolasīja Valsts prezidenta Andra Bērziņa apsveikumu: „Valsts attīstība un nākotne ir atkarīga no tā, cik veseli un darbīgi ir cilvēki, kas tajā dzīvo. Pieejama un kvalitatīva medicīniskā aprūpe cilvēkiem ir nepieciešama visos Latvijas reģionos, ne tikai Rīgā. Esmu gandarīts, ka Talsu jaunā slimnīca ir radījusi ne tikai labākus apstākļus pacientu ārstēšanai, bet arī jaunas iespējas piesaistīt augsti profesionālus medicīnas speciālistus Kurzemei,” Valsts prezidents akcentēja savā apsveikumā.

Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs izteica gandarījumu, ka slimnīcu ir izdevies uzcelt neskatoties uz daudzajiem šķēršļiem – bija gan politiskas batālijas par slimnīcas atrašanās vietu, tika rīkota sabiedriskā apspriešana, kurā ventspilniekiem bija jāaizstāv šis projekts, kā arī sekoja tiesvedība, lai nepieļautu slimnīcas būvniecību. „Tomēr ēka ir gatava un šodien ir svētki. Bet jau rīt sāksies darbs un turpināsies cīņa par modernas medicīnas pastāvēšanu ne tikai Rīgā, bet arī Latvijas reģionos, tai skaitā Talsos un Ventspilī. Novēlu, lai pacienti Talsos un visā Latvijā varētu saņemt kvalitatīvu medicīnisko palīdzību no mūsu pašu Latvijas kvalificētajiem mediķiem, kas saņem pieklājīgu algu,” sacīja A.Lembergs.

Talsu novada domes deputāts Miervaldis Krotovs uzsvēra, ka līdz ar gaumīgās un mūsdienīgās slimnīcas atklāšanu ir piepildījies daudzu cilvēku lolots sapnis, kura  aizsākums meklējams piecu gadu senā pagātnē, kad Talsu novada domes sēdē tika pieņemts lēmums par apvienības dibināšanu ar Ventspils slimnīcu. „Mēs bijām pārliecināti, ka Ventspils slimnīcas valdes un Ventspils domes vadības personā  mēs iegūsim stabilus, gudrus un pārliecinātus sadarbības partnerus un tas ir pilnībā attaisnojies,” sacīja M.Krotovs. Tikmēr Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus par ieguldīto darbu Talsu slimnīcas tapšanā domes pateicības rakstus pasniedza Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes locekļiem – Alīdai Vānei, Egijai Širovai, Kristīnai Bidzānei, Dainim Gīlim un Olafam Ķeņģim.

Klātesošos sveica arī Veselības ministrijas valsts sekretārs Rinalds Muciņš, kurš akcentēja, ka jaunais slimnīcas projekts guva atbalstu pateicoties tam, ka no sākotnējiem utopiskajiem plāniem tas pārtapa par reālu un dzīvotspējīgu projektu un spēja mainīties: „jo moderna medicīna nav tikai slimnīca – tā arvien vairāk ir ambulatorā aprūpe un profilakse”.

Atklāšanas pasākumā klātesošos uzrunāja arī Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes pārstāvji. Tostarp slimnīcas valdes locekle Egija Širova atgādināja, ka izveidojot slimnīcu apvienību Talsu kolēģiem tika solīti jauni darba apstākļiem un pacientiem jauna slimnīca. „Ne visi toreiz tam noticēja, tomēr jūs palikāt lojāli slimnīcai, palikāt strādāt un gaidījāt, par ko jums liels paldies,” sacīja E.Širova. Un nu ir sagaidīta pilnībā no jauna uzbūvētā slimnīca, kurā ir ielikts viss tas jaunākais un modernākais, lai būtu ērti gan pacientiem, gan darbiniekiem. „Iegūtais rezultāts ir ar augstu kvalitātes zīmi,” uzsvēra E.Širova.

Valdes locekle Kristīna Bidzāne pauda prieka sajūtu, ka ir beidzies četru gadu maratons, kas rezultējies ar skaistu, moderni aprīkotu ēku, kas tomēr bez lieliskā personāla un uzticamiem darbiniekiem nekas nebūtu. Viņa izteica lielu pateicību visam slimnīcas personālam par pacietību un uzticību, kā arī projekta atbalstītājiem un sadarbības partneriem uzdāvināja piemiņas balvas, kā pateicības apliecinājumu. Tikmēr slimnīcas valdes priekšsēdētāja Alīda Vāne atgādināja, ka viss dzīvē sākas ar mazu soli, tai skaitā ar pirmo soli sākas arī tūkstoš jūdžu ceļojums. „Un šodien arī šajā namā mēs speram pirmo soli un ceram, ka tas būs tūkstoš jūdžu garumā,” sacīja A.Vāne.

 

UZZIŅAI:

Jaunajā slimnīcā būs 26 gultas vietas iekšķīgo slimību jeb terapijas nodaļā, 10 gultas ķirurģijai, 3 gultas intensīvajai terapijai, 4 gultas dienas stacionāram, kā arī 3 observācijas gultas steidzamās medicīniskās palīdzības punktā. Tāpat jaunajā slimnīcā būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, laboratorija un rehabilitācijas nodaļa. Slimnīcā tiks nodrošināti arī diagnostikas pakalpojumi, tai skaitā rentgenogrāfijas izmeklējumi, datortomogrāfija un ultrasonogrāfija. Darbu turpinās arī grūtnieču aprūpes kabinets un hemodialīzes nodaļa.

Kopējās projekta izmaksas ir 7,33 miljoni eiro. Pateicoties Ventspils pilsētas domes un slimnīcas vadības mērķtiecīgam darbam, no ES fondiem projektam kopumā izdevās piesaistīt 6,17 miljonus eiro. Līdzfinansējumu piešķīra arī Talsu novada un Rojas novada pašvaldības.

 

2014.gada 1.oktobrī