ZKRS kolēģi atgriezušies no pieredzes apmaiņas brauciena Igaunijā

slimnica

6. oktobrī SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” Rehabilitācijas nodaļas ārsti un funkcionālie speciālisti un ERAF projekta “SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūra” īstenošanā iesaistītie darbinieki apmeklēja Pērnavas slimnīcas Rehabilitācijas un veselības centru un Siguldas slimnīcas Rehabilitācijas nodaļu pieredzes apmaiņas nolūkos.

Pērnavas slimnīcas Rehabilitācijas un veselības centrs ir viens no vadošajiem rehabilitācijas aprūpes centriem Baltijas valstīs, kur medicīnisko palīdzību sniedz ambulatori un stacionāri. Rehabilitācijas centrs piedāvā stacionāra pakalpojumus dažāda vecuma grupām, sniedzot konsultācijas un rehabilitāciju dažāda rakstura akūtām traumām. Ambulatori rehabilitācijas centrā tiek piedāvātas dažādas procedūras – ūdens terapija bērniem un pieaugušajiem, karstuma un aukstuma terapija, masāžas uz ūdens gultas, kā arī dažādi fizioterapijas pakalpojumi.

Brauciena mērķis bija gūt pieredzi par rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanu šajās slimnīcās, darba organizāciju, telpu plānojumu un iekārtu nodrošinājumu, lai plānotu Ventspils slimnīcas Rehabilitācijas nodaļas turpmāko attīstību. Jau ziņojām, ka minētā projekta ietvaros plānots izbūvēt jaunas Rehabilitācijas nodaļas telpas pie Ventspils slimnīcas korpusa Pētera ielā 33, lai pilsētas iedzīvotājiem nodrošinātu plašāku rehabilitācijas pakalpojumu pieejamību. Šobrīd Rehabilitācijas nodaļas darbs notiek 6 atsevišķos kabinetos dažādās slimnīcas nodaļās, papildus dienas stacionāra vajadzībām tiek izmantotas gultas vietas Ausu, kakla un deguna nodaļā, taču esošajās telpās nav iespējams pieņemt lielāku pacientu skaitu un attīstīt jaunus pakalpojumus.

Ņemot vērā pieprasījuma straujo pieaugumu pēc dienas stacionāra pakalpojumiem, jaunajā Rehabilitācijas nodaļā plānots izveidot 10 dienas stacionāra gultas vietas, lai nodrošinātu pacientu rehabilitāciju multidisciplānāras speciālistu komandas uzraudzībā, kā arī plānots paplašināt ambulatoro pakalpojumu sniegšanu. Šobrīd Rehabilitācijas nodaļas speciālisti sniedz šādus medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus: ārsta rehabilitologa konsultācijas, fizioterapija, kinezioloģiskā teipošana, ergoterapija, masāža, kā arī tiek nodrošinātas fizikālās procedūras. Pēc Projekta īstenošanas un jaunu Rehabilitācijas nodaļas telpu izveides paredzēts papildus sniegt audiologopēda konsultācijas, psihologa konsultācijas, ūdens procedūras, uztura speciālista un citu speciālistu konsultācijas, organizēt grupu nodarbības (vingrošana, nūjošana, ergoterapija u.c.). Rehabilitācijas nodaļas projektēšanu plānots veikt 2018. – 2019. gadā, savukārt būvdarbus – 2020. – 2021. gadā.

Pieredzes apmaiņas brauciens sniedza vērtīgu informāciju par Pērnavas un Siguldas kolēģu pieredzi stacionāro un ambulatoro rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanā, izmantotajām tehnoloģijām, darba organizāciju, telpu un iekārtu izvietojuma plānojumu, kas palīdzēs izvēlēties labākos risinājumus jaunajai Rehabilitācijas nodaļai.

No labās: Pērnavas slimnīcas valdes loceklis Jans Polluste, Rehabilitācijas nodaļas vadītāja Kaja Elsteina, Ventspils slimnīcas ergoterapeite Vita Vanaga, fizioterapeite Arnita Birziņa, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Illa Mihejeva, Ventspils slimnīcas Fizikālās terapijas un rehabilitācijas nodaļas ārste Ulla Bambīte, nodaļas vadītāja Agita Kukaine, projekta tehniskā speciāliste Rudīte Pāvelsone, projekta vadītāja Kristīne Puriņa.

10.10.2017.