Parakstīts līgums par ERAF finansējumu ZKRS attīstībai

slimnica

Vakar, 13.novembrī ZKRS valdes priekšsēdētājs Juris Lācis un CFLA direktore Anita Krūmiņa parakstīja līgumu par ERAF finansējuma piešķiršanu slimnīcas attīstības projektam, kas pilnveidos veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību iedzīvotājiem.

Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca sadarbībā ar Ventspils pašvaldību jau iepriekš ir veiksmīgi piesaistījusi ievērojamus Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus. Pateicoties kopīgajam darbam, slimnīcai ir uzbūvēts jauns korpuss, rekonstruētas lielākā daļa nodaļu, renovēta fasāde un iegādātas jaunas medicīnas tehnoloģijas, bet slimnīcas Talsu filiālei uzbūvēta jauna ēka. Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis līguma parakstīšanas svinīgajā pasākumā uzsvēra, ka arī jaunā projekta īstenošana būs nozīmīgs solis slimnīcas attīstībā, ievērojami uzlabojot ārstēšanās apstākļus un paplašinot pakalpojumu klāstu, no kā ieguvēji būs visi Ziemeļkurzemes reģiona iedzīvotāji.

Veselības ministre Anda Čakša pasākumā akcentēja, ka tas ir nozīmīgs pasākums ne tikai Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai, bet arī visai veselības aprūpes sistēmai kopumā. Projekts tiek īstenots, lai stratēģiski svarīgās Latvijas slimnīcas varētu attīstīties un nodrošināt pietiekami plašu pakalpojumu klāstu. Veselības ministre Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu uzteica gan par lielo aktivitāti struktūrfondu finansējuma piesaistē, gan par mērķtiecīgo un precīzo plānošanu projekta līdzekļu izmantošanā, paredzot tādu pakalpojumu attīstību, kas iedzīvotājiem ir visvairāk nepieciešami.

Tikmēr Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs atgādināja, ka šim plānošanas periodam reģionālajām slimnīcām finansējums sākotnēji nemaz netika plānots – tas bija paredzēts tikai Rīgas slimnīcām. Tomēr kopīgiem spēkiem izdevās panākt, ka uz finansējumu varēja pretendēt arī slimnīcas reģionos. Rezultātā finansējumu ieguva ne tikai Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, bet arī citas Latvijas reģionālās slimnīcas. Aivars Lembergs atzina, ka ventspilnieku projekts ir sarežģīts, kas kopā ar kolēģiem no Talsu filiāles ir efektīvi jāapgūst visa lielā reģiona iedzīvotāju veselības interesēs.

Veiksmi projekta īstenošanai slimnīcai novēlēja arī Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa, solot projekta īstenošanas gaitā sniegt palīdzīgu roku un konsultācijas.

Parakstītais līgums paredz slimnīcas attīstības projektam piešķirt ERAF finansējumu 8,3 miljonu eiro apmērā. Kopējās projekta izmaksas ir 10,2 miljoni eiro, tai skaitā valsts budžeta līdzfinansējums 885 tūkstoši eiro un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas līdzfinansējums 963 tūkstošu eiro apmērā. Projektu plānots īstenot līdz 2022. gada beigām.

Projekta īstenošana ļaus uzlabot iedzīvotāju veselības aprūpi onkoloģijā, pediatrijā, dzemdniecībā, ķirurģijā, sirds un asinsvadu slimību, rehabilitācijā, laboratorijas pakalpojumu sniegšanā un citās jomās.

Pateicoties ERAF piešķirtajam finansējumam, slimnīca plāno iegādāties 12 dažādas diagnostikas iekārtas, tai skaitā morāli un fiziski novecojušās medicīniskās tehnoloģijas nomainot pret jaunām. Paredzēts iegādāties jaunu magnētiskās rezonanses iekārtu, datortomogrāfu, ultrasonogrāfus, rentgena, mamogrāfijas, laparoskopijas un citas iekārtas. Tās būs augstas izšķirtspējas iekārtas ar modernu programmatūru, kas nodrošinās ievērojami precīzāku diagnostiku, it īpaši agrīnā saslimšanas stadijā, un atbilstošu ārstēšanu. Izmeklējumi pacientam būs ērtāki, nesāpīgāki un ātrāki. Visas iekārtas būs pilnībā digitalizētas, tāpēc izmeklējumu rezultātus un attēlus būs iespējams saņemt attālināti gan pacientiem, gan citām ārstniecības iestādēm.

Tāpat projekta ietvaros paredzēts atjaunot un aprīkot vairākas nodaļas – dzemdību, iekšķīgo slimību, paliatīvās aprūpes, neiroloģijas un kardioloģijas nodaļas. Pilnībā tiks atjaunots un aprīkots operāciju bloks, kā arī paredzēts pārplānot un paplašināt telpas uzņemšanas nodaļai, laboratorijai un rehabilitācijai.

Piemēram, uzņemšanas nodaļā tiks izveidota akūto pacientu zāle, kurā uzreiz pēc ierašanās ievietos pacientus uz guļratiem un ratiņkrēsliem, lai tiem nav jāgaida gaitenī. Tāpat paredzēts izveidot plašāku stiklotu uzgaidāmo zāli.

Pie ērtākām un plašākām telpām tiks arī laboratorija. Ambulatorajai laboratorijai ar diviem analīžu pieņemšanas kabinetiem būs atsevišķa ieeja, lai pacientiem nebūtu jāiet caur reģistratūru, kā arī būs sava uzgaidāmā telpa.

Pēc pārbūves un pārplānošanas darbiem slimnīca varēs ievērojami paplašināt rehabilitācijas pakalpojumu piedāvājumu. Tie būs valsts apmaksāti rehabilitācijas pakalpojumi dienas stacionārā ar 10 gultas vietām. Rehabilitācijas nodaļas izveide ļaus ieviest vairākus jaunus pakalpojumus, tādus kā hidroterapija, audiologopēds, psihologs, uztura speciālists, grupu nodarbības un citus. Pacientu rīcībā būs plaša vingrošanas zāle, ūdens procedūru telpa, ergoterapijas, masāžu un citi kabineti, kā arī speciāla virtuve, kurā pacienti, piemēram, pēc insulta varēs atgūt ēst gatavošanas un citas ikdienas prasmes.

Veselības ministrijas ministre Anda Čakša

Ventspils pašvaldības priekšsēdētājs Aivars Lembergs

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa 

Līgumu paraksta Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis un Centrālās finanšu un līgumu aģentūras direktore Anita Krūmiņa 

Foto: Kristīne Krilovska

14.11.2017.