Magnētiskās rezonanses izmeklējumu iespējas paplašinās Ziemeļkurzemē

slimnica

Sniegotajā 23.februāra piektdienā, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā tika atklāta magnētiskās rezonanses iekārta, kas iegādāta projekta “SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” (turpmāk tekstā ERAF projekts) ietvaros.

Ar magnētiskās rezonanses iekārtas iegādi esam aizsākuši modernizēt Diagnostikas nodaļas aprīkojumu Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā. 2018. gadā Diagnostikas nodaļas vajadzībām ir jau piegādātas arī endoskopijas iekārtas Ventspils slimnīcā un Talsu filiālē, mamogrāfijas iekārta, noslēgts līgums par universālas radiogrāfijas iekārtas piegādi, šogad plānots iegādāties arī ultrasonogrāfu. Līdz 2022.gadam Diagnostikas nodaļas iekārtu nomaiņā ir plānots ieguldīt līdz 4 milj. EUR.

Pasākumā Diagnostikas nodaļas vadītājs Andris Kārkliņš akcentēja, ka ir pateicīgs, ka Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā bija iespēja iegādāties magnētiskās rezonanses iekārtu, tādejādi paverot iespējas speciālistiem veikt augstas klases izmeklējumus. Jaunā iekārta spēj paveikt vairāk un kvalitatīvāk, tādēļ izmeklējumus, kurus iepriekš varēja veikt Rīgas ārstniecības iestādēs, tagad ir iespējams veikt arī Ventspils slimnīcā.

Saeimas deputāts, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze atklāšanā minēja: “Svinīgi atklājot magnētiskās rezonanses iekārtu varam redzēt pirmo taustāmo rezultātu, kas paveikts ieguldot smagu darbu ERAF projekta realizēšanā. Darbs iesākās ar to, lai pierādītu Veselības ministrijā, ka finansējums ir neieciešams veselības aprūpei ne tikai Rīgas ārstniecības iestādēs, bet arī Latvijas reģionu slimnīcās. Savukārt atceroties pagājušā gada sākumu, kad sākām gatavot nepieciešamos dokumentus Eiropas finansējuma plānošanas periodam, gribētu izmantot iespēju un pateikt paldies visiem tiem cilvēkiem, kas strādāja, lai šos dokumentus sagatavotu, jo ar tiem droši varējām Veselības ministrijā aizstāvēt finansējuma nepieciešamību Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai. Paveiktais darbs ir kārtējais pierādījums Ventspils pilsētas devīzei, ka pilsēta ir ar rītdienu, jo par rītdienu ir jādomā šodien, vai vēl labāk, vēl kādu dienu iepriekš. Saņemot apstiprinājumu, ka investīciju programma ir akceptēta, slimnīcas komanda sāka strādāt pie iepirkumu procedūras dokumentiem, un, tiklīdz novembrī tika noslēgts līgums par projekta īstenošanu, iepirkuma procedūra jau bija veikta un bija iespējams ātri uzsākt piegādes līguma izpildi. Un tieši šādas darba organizācijas ceļā varam jau šodien strādāt ar modernu magnētiskās rezonanses iekārtu. Bet paveiktajam darbam nebūtu nozīmes, ja nebūtu speciālisti, kas ar šo iekārtu strādā un prot nolasīt un interpretēt, ko iekārta parāda. Tādēļ novēlu, lai iekārta labi kalpotu un netrūktu medicīnas personāla, kas ar to strādā! ”

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas diagnostikas nodaļā strādā kvalificēti ārsti speciālisti, radiologu asistenti un radiogrāfi. Palielinoties pieprasījumam, nodaļas darba slodze arvien pieaug, tādēļ tiek veikti dažādi pasākumi personāla piesaistei. 2017.gada septembra mēnesī diagnostikas nodaļas kolektīvam pievienojās kvalificēta nozares speciāliste Dr.Elizabete Kadakovska (specializējusies torakālā radioloģijā - rentgenogrāfija, neiroradioloģija, krūšu kurvja, vēdera dobuma un iegurņa datortomogrāfija, vēdera dobuma, virspusējo audu un vairogdziedzera ultrasonogrāfija, invazīvā ultrasonogrāfija), savukārt šogad esam piesaistījuši papildus funkcionālo diagnostikas māsu izmeklējumu izrakstu ātrākai veikšanai.

Uzsvaru jebkuras iekārtas modernizēšanas procesā liekam uz ārstu apmācībām un izglītošanu, tādēļ pasākuma ietvaros tika organizētas izglītojošas lekcijas Kurzemes reģiona nozaru speciālistiem – radiologiem, diagnostiem, traumatologiem, ķirurgiem, neirologiem, kardiologiem, ģimenes ārstiem u.c. nozaru speciālistiem. Lekcijas mērķis bija ne tikai stāstīt par magnētiskās rezonanses iespējām Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā, bet informēt par aktualitātēm magnētiskās rezonanses izmeklējumos. Pasākuma vieslektore, Paula Stradiņa KUS radioloģe diagnoste, neiroradioloģe Dr. Sarmīte Dzelzīte uzsvēra: “Pilsētai ar rītdienu ir vajadzīga rītdiena taustāmā formātā, tāpēc vēlos piebilst, ka Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca ir viena no tām retajām slimnīcām, kurai pašai pieder magnētiskās rezonanses iekārta, nevis privātai iestādei, kura iznomā telpas. Tādēļ vēlos Jūs apsveikt ar to, ka slimnīca strādā sev, nevis kādam citam!”

Lekcijas otrajā daļā Dr.Kadakovska izcēla magnētiskās rezonanses izmeklējumu dažādību un to ietekmi uz diagnozes noteikšanu. Medicīniskajām iekārtām ir limiti, ko tās spēj paveikt, tādēļ būtiska ir nozaru speciālistu un iedzīvotāju informētība.

Atšķirībā no rentgenogrāfijas un datortomogrāfijas iekārtām magnētiskās rezonanses iekārtai nav jonizējošā starojuma, kas ietekmētu pacientu izmeklējuma laikā. Magnētiskā rezonanse izvada magnētisko lauku, kuru, specializētos gadījumos, iedzīvotāji izjūt un tas var radīt diskomfortu, kā piemēram, iedzīvotājs ar tetovējumu var just karsējošu sajūtu. Bet jebkurā brīdī, ja rodas diskomforts vai baiļu sajūta (klaustrofobija) pacientam ir iespēja ziņot radiologam par diskomfortu un izmeklējums tiks pārtraukts un skatīti risinājumi vai izmeklējumu veikt citādi vai to pārtraukt pavisam.

Ar iekārtas iegādi izaugsmes iespējas ir ne tikai ārstiem speciālistiem, kas ar to strādā, bet arī iedzīvotājiem ir iespēja saņemt precīzākas diagnozes, tādejādi samazinot atveseļošanās laiku. Pateicoties unikālajām tehnoloģijām, izmeklējuma veikšana ir ar daudz augstāku izmeklējuma kvalitāti, kas ir īpaši būtiska onkoloģisko slimību agrīnai diagnostikai, kā arī dažādu asinsvadu, galvas, mugurkaula, vēdera un citos izmeklējumos. Ar katru jauninājumu nāk klāt arī zināšanas, kas ir jāapgūst, lai sekmīgi ritētu darbs ar iekārtu. Ņemot vērā mūsdienīgās iekārtas priekšrocības (mākslīgais intelekts, jauni izmeklējumi u.c.), apmācības speciālistiem ilga divu nedēļu garumā.

Jauno izmeklējumu pieejamības nodrošināšanai šobrīd tiek sagatavota dokumentācija, tādēļ tuvākajā laikā ziņosim par pakalpojumu pieejamību.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis

Saeimas deputāts, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas anesteziologs reanimatologs Gundars Daudze

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Diagnostikas nodaļas vadītājs Andris Kārkliņš

Magnētiskās rezonanses iekārta, kas iegādāta projekta “SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” (turpmāk tekstā ERAF projekts) ietvaros

Paula Stradiņa KUS radioloģes diagnostes, neiroradioloģes Dr. Sarmītes Dzelzītes lekcija 
“Magnētiskās rezonanses iespējas neiroradioloģijā”

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas diagnostikas nodaļas radioloģes Dr. Elizabetes Kadakovskas lekcija 
"Magnētiskā rezonanse ikdienas praksē – izšķērdība vai darba rīks?”

Foto: slimnīcas arhīvs

01.03.2018.