Jaunas diagnostikas iespējas Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā

slimnica

Aizvadītājā nedēļā, 28. septembrī, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī notika svinīgs Diagnostikas nodaļas modernizācijas 1. kārtas noslēguma pasākums.

Turpinot attīstību, Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca, pateicoties Eiropas struktūrfondu finansējumam, iegādājusies vairākas jaunas, modernas medicīnas iekārtas. Pateicoties šīm iekārtām, ZKRS tagad pieejamas pasaules līmeņa diagnostikas iekārtas, kas ļauj izmeklējumus veikt ātrāk un ar lielāku precizitāti.

2017. gada novembrī tika parakstīts līgums par ERAF projekta “SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” īstenošanu (turpmāk - Projekts). Nepilna gada laikā SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” (turpmāk - ZKRS) ir sekmīgi apguvusi finansējumu 2,7 milj. EUR apmērā. Kopējās Projekta izmaksas plānotas 10,2 milj. EUR apmērā.

Lielāko daļu no veiktajām investīcijām (2,38 milj. EUR) veido diagnostiskās iekārtas, kas Projekta ietvaros izvēlētas par vienu no galvenajām prioritātēm, jo korekta un savlaicīga diagnostika ir turpmākas veiksmīgas terapijas pamatā, kas sevišķi svarīga ir onkoloģisko saslimšanu gadījumā, kā arī sirds un asinsvadu saslimšanu gadījumā. ZKRS Ventspils slimnīcas vajadzībām šogad iegādāta magnētiskās rezonanses iekārta, universāla rentgendiagnostikas iekārta ar rentgenoskopijas iespējām, mamogrāfjas iekārtas ar tomosintēzes funkciju, ultrasonogrāfijas iekārta un jauna endoskopijas iekārta. ZKRS Talsu filiālē diagnostikas vajadzībām iegādāts datortomogrāfs un endoskopijas iekārta.

Iekārtu iegādes procesā rūpīgi izvērtēta to funkcionalitāte un tehniskie parametri, lai tās nodrošinātu ne tikai kvalitatīvu pakalpojumu, bet sniegtu perspektīvas arī nākotnē, attīstot jaunus pakalpojumus. Piemēram, jaunā ultrasonogrāfijas iekārta ar biopsijas iespējām ir unikāla ar to, ka tā ir pirmā Latvijā, uz kuras izdevies veikt ultrasonogrāfijas attēlu sapludināšanu ar magnētiskās rezonanses un datortomogrāfijas iekārtu izmeklējumu attēliem. Attēlu sapludināšanas funkcija ļauj iegūt īpaši detalizētu informāciju par izmeklējamo orgānu vai apvidu. Uzlabotās biopsijas iespējas ļauj, veicot biopsiju, redzēt un ņemt vērā datortomogrāfa vai magnētiskās rezonanses izmeklējumā atrastās izmaiņas. Ar jauno ultrasonogrāfijas iekārtu būs iespējams veikt arī aknu, vairogdziedzera un piena dziedzeru elastogrāfiju.

Svinīgajā pasākumā ZKRS anesteziologs - reanimatologs Gundars Daudze izcēla Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas komandas paveikto darbu, minot, ka ir apgūta turpat ceturtdaļa Projekta investīciju. Mūsdienu diagnostikas iekārtas ir ieguvums ne tikai Ventspils un Ziemeļkurzemes iedzīvotājiem, bet arī ieguldījums veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā visas Latvijas iedzīvotājiem un arī medicīnas tūrisma attīstības veicināšanā. G. Daudze pasākumā novēlēja, lai arī turpinājums Projekta virzībai ir tikpat veiksmīgs kā iesākums!

Pasākumā ZKRS radioloģe - diagnoste Elizabete Kadakovska plašāk iepazīstināja ar jauninājumiem Diagnostikas nodaļā – gan ar iekārtām, gan ar ieviestajiem jaunajiem pakalpojumiem:

Jauni magnētiskās rezonanses (MR) pakalpojumi:

  • Krūšu dziedzeru MR izmeklējums.
  • Videnes orgānu (limfmezglu, tīmusa, sirds, barības vada u.c.) MR izmeklējums.
  • MR angiogrāfija kakla daļai bez kontrastvielas un ar kontrastvielas pielietojuma.
  • Visa ķermeņa MR skrīninga izmeklējums.
  • Mugurkaulāja kopuma izmeklējums.
  • Mazo locītavu MR izmeklējumi.
  • Žokļa locītavas MR izmeklējums.

Jauni mamogrāfijas pakalpojumi:

  • Mamogrāfija ar tomosintēzi abām krūtīm, katrai 2 projekcijās ar radiologa slēdzienu.

Plānots jauns ultrasonogrāfijas pakalpojums:

  • Elastogrāfija aknām, vairogdziedzerim, piena dziedzeriem.

Jāuzsver, ka ZKRS ārpus Rīgas šobrīd ir vienīgā medicīnas iestāde, kur pieejams pilns pakalpojumu klāsts piena dziedzeru patoloģiju diagnostikai - mamogrāfija ar tomosintēzi, ultrasonogrāfija ar elastogrāfiju un MR - mamogrāfija, kā arī ZKRS ir vienīgā iestāde ārpus Rīgas, kur iespējams veikt visa ķermeņa magnētisko rezonansi un MR izmeklējumu videnei.

Noslēgumā ārste minēja, ka iekārtas ir izaicinājums medicīnas speciālistiem un lieliska iespēja apgūt jaunākās tehnoloģijas, tāpēc E. Kadakovska kolēģiem un viesiem novēlēja: “Lai mums nav bail no jaunākajām tehnoloģijām, un lai mums nav bail pieskarties nākotnei!”

Pasākuma ietvaros tika izveidots aizsākums vēsturiskajai kolāžai par Projekta attīstības gaitu. Foto kolāžā iekļauti attēli ar iekārtām, to uzstādīšanu un svinīgajām atklāšanām, kā arī pievienoti apraksti, lai informētu, kad pakalpojumu pieejamība ir atjaunota. Projekta ieviešanas laikā papildināsim vēsturisko kolāžu ar attēliem un informāciju par būvdarbiem un iekārtu iegādēm, lai ikvienam būtu iespēja sekot līdzi ZKRS attīstības gaitai.

Papildus diagnostiskajām iekārtām šogad Projekta ietvaros iegādātas arī operāciju iekārtas – laparoskops ZKRS Talsu filiālei, bet ZKRS Ventspils slimnīcai - anestēzijas iekārta Operāciju blokam un mazgāšanas iekārta Sterilizācijas nodaļai.

Ar skatu nākotnē, turpmākajos gados plānots papildināt Diagnostikas nodaļu, nomainot savu laiku nokalpojušās un novecojušās iekārtas – datortomogrāfu un ultrasonogrāfu ZKRS Ventspils slimnīcā, savukārt rentgeniekārtu ZKRS Talsu filiālē.

Foto (no labās) SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Lācis, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" anesteziologs, reanimatologs, Saeimas deputāts Gundars Daudze

 

Foto (no kreisās) SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  radioloģe diagnoste Elizabete Kadakovska, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" anesteziologs, reanimatologs, Saeimas deputāts Gundars Daudze, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Lācis, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1. vietnieks sadarbības jautājumos Guntis Blumbergs, Arbor Medical Korporācijas pārstāvis Valters Veispals,  Siemens Healthcare Oy pārstāvis Jānis Apinis, Centrālās finanšu un līgumu aģentūras Veselības infrastruktūras attīstības projektu nodaļas vadītājs Uģis Žukelis, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  tehniskā speciāliste - projekta vadītāja vietniece Rudīte Pāvelsone un projekta vadītāja Kristīne Puriņa, Veselības ministrijas Eiropas Savienības fondu ieviešanas nodaļas pārstāve Dace Ozoliņa, Veselības centrs 4  gastroenteroloģe - endoskopiste Ilona Vilkoite, Olympus pārstāve Agnese Ozoliņa, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" valdes locekle, Talsu filiāles vadītāja Kristīna Bidzāne, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca"  valdes locekle - galvenā ārste Linda Mičule 

04.10.2018.