Ventspils Dzemdību nodaļā uzlabotas neatliekamās medicīniskās palīdzības iespējas

Rūpējoties par Ventspils slimnīcas Dzemdību nodaļā jaundzimušajiem mazuļiem, informējam topošās ģimenes, ka nodaļa kļuvusi par vēl drošāku vietu Jūsu īpašajam notikumam.

Pagājušā gada nogalē ERAF projekta “SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” ietvaros Dzemdību nodaļai iegādātas vairākas jaunas medicīniskās iekārtas jaundzimušo aprūpei, par kurām plašāk stāsta slimnīcas neonatoloģe Sarma Blumberga:

Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta

Lai gan jaundzimušo skaits, kuriem nepieciešams izmantot plaušu mākslīgās ventilācijas iekārtu, ir neliels, tomēr šī iekārta ir nepieciešama neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai kritiski slimiem jaundzimušajiem līdz brīdim, kad tiek sagaidīta specializētā brigāde, kas pārved jaundzimušos uz Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu (BKUS). Specializētās brigādes pārved jaundzimušos no visas Latvijas uz BKUS, tāpēc gaidīšanas laiks var ilgt 6-8 stundas.

(Plaušu mākslīgās ventilācijas iekārta)

Neinvazīvās plaušu ventilācijas iekārta iegādāta kā rezerves iekārta, jo mēdz būt situācijas, kad vairākiem jaundzimušajiem vienlaicīgi nepieciešams nodrošināt elpošanas atbalstu, piemēram, dvīņiem.

Fototerapijas sistēma ir iekārta, kas mazina jaundzimušo dzelti. Jaundzimušo dzelte var būt fizioloģiska vai pataloģiska, tomēr neatkarīgi no tās rašanās cēloņiem var būt nepieciešams veikt fototerapiju gadījumos, kad bilirubīns pārsniedz noteiktās normas un kļūst toksisks bērniņam. Noteikta garuma UV staru iedarbībā kaitīgais, taukos šķīstošais bilirubīns sadalās un kļūst viegli izvadāms no organisma. Jaunā iekārta ir ļoti efektīva, jo normalizē bilirubīna līmeni dažu procedūru laikā. Ja iepriekš viena fototerapijas procedūra tika veikta pat 24 h garumā, tad šobrīd tā ilgst vidēji 4 h, pateicoties cirkulārajai fototerapijai. Tas ir lielisks ieguldījums jaundzimušo aprūpei!

(Fototerapijas sistēma)

Sildīšanas matracis lielākoties tiek izmantots priekšlaicīgi dzimušajiem mazuļiem, lai palīdzētu uzturēt nepieciešamo siltumu.

Dzemdību nodaļā par bērniņa pirmajām dzīves dienām rūpējas ne tikai vecmātes, ginekologi-dzemdību speciālisti un māsas, bet arī neonatoloģes Sarma Blumberga un Zane Rozentāle. Abas speciālistes sniedz medicīnisko palīdzību gan jaundzimušajiem, gan bērniem slimnīcas Bērnu nodaļā.

Dzemdību nodaļas iekārtu iegāde izmaksāja 50 334 eiro, no kuriem 85% finansē ERAF, 9% - valsts budžets un 6% - SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca”.

Projekta ietvaros, šī gada vasarā, Dzemdību nodaļā plānots veikt Dzemdību bloka un vairāku palātu remontu, kā arī plānots iegādāties jaundzimušo reanimācijas galdus. Atjaunošanas darbi Dzemdību nodaļā tiks veikti pakāpeniski, nepārtraucot pakalpojumu sniegšanu un neradot neērtības pacientiem. Par remonta darbiem laikus informēsim iedzīvotājus slimnīcas mājaslapā, sociālajos tīklos un citos medijos.

25.02.2019.