Veselības ministre uzslavē veselības aprūpes organizāciju Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā

27.jūnijā veselības ministre Ilze Viņķele darba vizītē apmeklēja Ziemeļkurzemes reģionālo slimnīcu Ventspilī, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Ventspils pilsētas domi.

Ministre pēc slimnīcas nodaļu apskates un finanšu rādītāju izvērtēšanas akcentēja, ka valsts finansējumam jeb kvotām būtu “jāseko” pacientam, nevis otrādi. Ja ārstniecības iestāde ir spējīga nodrošināt speciālistu pieejamību un pakalpojumus, tad valsts uzdevums būtu izskatīt iespēju kvotu pārdalēm starp tām iestādēm, kuras nespēj speciālistu ierobežojuma dēļ izpildīt piešķirto kvotu. Ministre atzinīgi novērtēja Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas sasniegtos rezultātus speciālistu piesaistē un mērķtiecīgo darbu finansējumu apguvei, rūpīgi plānojot katra ieguldītā eiro efektivitāti. Tāpat ministre novērtēja slimnīcas atvērto skatījumu uz sadarbību ar Rīgas Stradiņa universitāti, noslēdzot sadarbības līgumu, tādejādi strādājot pie ilgtermiņa risinājuma speciālistu piesaistei.

Vizītes laikā ministre tikās ar slimnīcas valdi, apmeklēja slimnīcas nodaļas, kā arī iepazinās ar attīstības plāniem ERAF projekta “SIA „Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” īstenošanas ietvaros. Iepazīstot nodaļu infrastruktūru, ministre tikās arī ar slimnīcas jaunajiem ārstiem-speciālistiem, piemēram, perspektīvajiem un jaunajiem nodaļu vadītājiem traumatologu Igoru Kolosovu (Traumatoloģijas nodaļas vadītājs), kardiologu Ņikitu Nazarenko (Uzņemšanas nodaļas vadītājs), kā arī oftalmologu Kasparu Ozolu (Kurzemes acu centra vadītājs). Nodaļu apskates laikā ārsti speciālisti uzsvēra, ka optimizācijas un rūpīgas plānošanas rezultātā ir panākts efektīvs darbs, un sniegto pakalpojumu apjomu ir iespējams palielināt, ja atbilstoši ir iespējams palielināt valsts finansējumu.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas vizītes noslēgumā, valdes priekšsēdētājs Juris Lācis iepazīstināja ministri ar Ventspils un Talsu filiāles slimnīcu būtiskākajiem rādītājiem, kā arī akcentēja Eiropas struktūrfondu līdzekļu ieguldījumu nozīmi veselības aprūpes kvalitātes celšanas nolūkos, nodrošinot augstas kvalitātes veselības aprūpes pakalpojumus ne tikai Ziemeļkurzemes, bet visas Kurzemes iedzīvotājiem. Tāpat tika uzsvērta attīstības plānu ciešā sasaiste ar speciālistu piesaisti, tādejādi ieguldījums iekārtās un infrastruktūrā paver plašas perspektīvas:

  • Speciālistu piesaistei – profesionāla darba vide ar mūsdienīgām tehnoloģijām;
  • Pētnieciskās bāzes izveidei – topošo speciālistu apmācības, prakses iespējas, kā arī rezidentūras ciklu perspektīvas;
  • Speciālistu izaugsmes iespējas – topošo speciālistu apmācību ietvaros nepieciešami sertificēti mācībspēki, kurus ir iespējams nodrošināt no Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas cilvēkresursiem;
  • Precīzāki diagnostiskie izmeklējumi, plašākas iespējas diagnostiem - radiologiem padziļinātāku izmeklējumu veikšanai.

Turpinājumā ministres devās vizītē uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu un Ventspils pilsētas domi, kuras ietvaros tika apspriesti citi veselības aprūpes nozīmīgi jautājumi, turpmākai izaugsmei veselības jomā.

Foto: Ventspils hronikas arhīvs

28.06.2019.