No 15.februāra stājas spēkā nosacījums par Covid-19 sertifikāta derīguma termiņu

Kā ziņo Nacionālais Veselības dienests, no 2022. gada 15. februāra pieaugušajiem Covid-19 vakcinācijas sertifikātam tiek noteikts derīguma termiņš izmantošanai Latvijas Republikā. Veicot balstvakcināciju, iedzīvotājiem ir pieejams jauns vakcinācijas sertifikāts - bez derīguma termiņa.

SIA ’’Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca’’ nodrošina vakcināciju pret Covid-19 divos vakcinācijas punktos - Ventspilī, Lielajā Dzirnavu ielā 14 un Talsos, Kareivju ielā 7, kā arī veic izbraukuma vakcināciju pie senioriem, uz uzņēmumiem un iestādēm. Paralēli Ventspils slimnīcas procedūru kabinetā pēc iepriekšēja pieraksta tiek veikta arī bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcinācija pret Covid-19.

Reģistrēties vakcinācijai iespējams manavakcina.lv vai zvanot pa tālruni 8989. Ja tehnisku iemeslu dēļ neizdodas reģistrēties vienotajā valsts sistēmā manavakcina.lv vai zvanot pa tālruni 8989, ir iespēja saņemt atbalstu zvanot uz:

• Ventspils slimnīcu pa tālruni 26493408 darba dienās no plkst. 8.00 līdz 16.00.

• Talsu filiāli pa tālruni 25667849, darba dienās no plkst. 8:00- 16:00.

Lai pieteiktu bērnu vakcinācijai pret Covid-19 Ventspils slimnīcā aicinām zvanīt pa tālruni 26493408 darba dienās no plkst. 8.00 līdz 16.00.

Nacionālā Veselības dienesta sniegtās atbildes uz visbiežāk uzdotajiem jautājumiem:

1. No kura brīža tiek skaitīts sertifikāta derīguma termiņš?

No nākamās dienas pēc primārās vakcinācijas kursa pabeigšanas datuma.

2. Kā noskaidrot sertifikāta derīguma termiņu?

•Šobrīd derīguma termiņu var aprēķināt, apskatot savā sertifikātā norādīto datumu, kurā veikta vakcinācija. Vakcinācijas datums ir redzams sertifikāta pilnās versijas (PDF formātā) sadaļā “Vakcinācijas datums (pilnā versija ir pieejama, pieslēdzoties www.covid19sertifikats.lv). Piecu vai deviņu mēnešu derīguma laiks ir jārēķina sākot ar nākamo dienu pēc potes saņemšanas.

• Tiek vērtēts tehniskais risinājums, lai no 15. februāra atspoguļotu paziņojumu par sertifikāta derīguma termiņa beigām katra lietotāja profilā tīmekļvietnē www.covid19sertifikats.lv

3. Cik ātri kļūst derīgs sertifikāts par balstvakcināciju?

Balstvakcinācijas sertifikāts ir izveidojams un derīgs izmantošanai uzreiz pēc tam, kad vakcinācijas iestāde ir ievadījusi datus par vakcinācijas faktu E-veselībā (izņemot pēc Janssen vakcīnas devas saņemšanas – tad sertifikāts ir derīgs pēc 14 dienām, neskaitot vakcinācijas dienu). Vienlaikus jāņem vērā, ka informāciju par veikto balstvakcināciju ārstniecības iestādes drīkst ievadīt E-veselības sistēmā 48 h laikā pēc vakcinācijas.

4. Vai balstvakcinācijas sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš?

Balstvakcinācijas sertifikātam šobrīd nav noteikts derīguma termiņš.

5. Vai bērnu sertifikātiem ir noteikts derīguma termiņš?

Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš netiek attiecināts uz bērniem līdz 18 gadiem, jo bērniem pašlaik nav pieejama balstvakcinācija.

6. Ja ir pārslimots Covid-19 un pēc tam saņemtas divas potes - vai sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš?

Šādā gadījumā sertifikātam nav noteikts derīguma termiņš. Vienlaikus ir jāņem vērā, ka pārslimošanas faktam ir jābūt apstiprinātam ar pozitīvu RNS testu, kas veikts laboratorijā.

7. Ja ir saņemtas divas Vaxzevria, Comirnaty vai Spikevax potes un pēc tam ir pārslimots Covid-19 - vai sertifikātam ir noteikts derīguma termiņš?

Šādā gadījumā sertifikātam nav noteikts derīguma termiņš. Vienlaikus ir jāņem vērā, ka pārslimošanas faktam ir jābūt apstiprinātam ar pozitīvu RNS testu, kas veikts laboratorijā.

8. Saņemta 1. pote, pēc tam pārslimots Covid-19, un tad saņemta 2. pote – vai sertifikātam ir derīguma termiņš?

Šādā gadījumā sertifikātam nav noteikts derīguma termiņš. Vienlaikus ir jāņem vērā, ka pārslimošanas faktam ir jābūt apstiprinātam ar pozitīvu RNS testu, kas veikts laboratorijā.

9. Vai vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš attiecas arī uz ceļošanu?

Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš attiecas arī uz ieceļošanu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs un Norvēģijā, Īslandē, Lihtenšteinā, Šveices Konfederācijā. Vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņš - 9 mēneši (270 dienas), neatkarīgi no vakcīnas nosaukuma. Savukārt prasības attiecībā uz vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu dažādu pakalpojumu saņemšanai, ēdināšanas iestāžu apmeklēšanai u.c. konkrētajā valstī, nosaka katra valsts individuāli. Līdz ar to, pirms došanās uz izvēlēto galamērķi, ieteicams noskaidrot valstī noteiktās prasības attiecībā uz vakcinācijas sertifikāta derīguma termiņu un izmantošanu iekšzemē.

10. Cik potes ir jāveic balstvakcinācijas ietvaros?

Balstvakcinācijas ietvaros tiek veikta viena papildu pote jeb vienas vakcīnas devas ievade.

18.01.2022