Sākas Talsu jaunās slimnīcas būvniecība

Sākas Talsu jaunās slimnīcas būvniecība

Talsu jaunās slimnīcas būvniecības vietā ir sākusies rosība - celtnieki gatavo būvlaukumu, ievelk komunālos tīklus un veic citus darbus, lai jau nākamā gada beigās iedzīvotāju rīcībā nodotu jauno slimnīcu.

Jaunās slimnīcas ēkas tapšanā jau ir ieguldīti ievērojami līdzekļi un darbs. Ir izstrādāts skiču un tehniskais projekts, un šobrīd jau notiek reāli būvniecības darbi. Patlaban ir veikta būvlaukuma sagatavošana un pagaidu piebraucamo ceļu izveide. Norit darbi, lai pabeigtu kanalizācijas spiedvada izbūvi, un ūdensvada tīklu, kā arī lietus kanalizācijas un sadzīves kanalizācijas pašteces tīklu izbūvi. Uzsākti arī darbi jaunās slimnīcas ēkas būvbedres rakšanai un pamatnes sagatavošanai. Līdz decembra sākumam paredzēts veikt pamatu un cokolstāva nesošo sienu betonēšanu un izbūvi.

Projekta īstenošanas gaitā slimnīca ir strādājusi un sadarbojusies gan ar sabiedrību, gan arī, rūpējoties par pilsētas zaļo rotu, kopā ar pašvaldību Talsos iestādījusi 53 jaunus kokus. Vietā, kur slimnīca taps, bez koku izciršanas iztikt nevarēja, tādēļ to vietā iestādīti jauni kastaņkoki, pīlādži un vilkābeles. Jāuzsver, ka veco koku aleja gar Stendes ielu tika saglabāta, tāpat kā daudzi citi vērtīgie koki, kas aug topošās slimnīcas teritorijā.

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas mērķis ir sakārtota infrastruktūra un kvalitatīvi medicīniskie pakalpojumi iedzīvotājiem, jo galvenais ir vesels cilvēks. Tādēļ nav saprotama biedrības „Latvijas zaļā kustība", un tagad arī organizācijas „Par sakoptu Latviju» rīcība, neiesaistoties diskusijās apstrīdēt Talsu novada domes izsniegto topošās Talsu slimnīcas būvatļauju.

Slimnīcas valde vēl šā gada maijā vērsās pie biedrības „Latvijas zaļā kustība" valdes priekšsēdētājas Aldas Ozolas, nosūtot uzaicinājuma vēstuli uz tikšanos ar slimnīcas vadību, lai pārrunātu neskaidros jautājums par Talsu slimnīcas jaunās ēkas celtniecību Stendes ielā 1. Tomēr biedrības valde tā arī neizrādīja interesi par šādu tikšanos. Ignorēts ari vēlāk atkārtotais aicinājums. Un tikai tagad, biedrība beidzot ir atsaukusies un iecerēts, ka šāda tikšanās tomēr notiks.

Nav skaidrs, ko abas politiķa Jāņa Matuļa pārstāvētās organizācijas vēlas panākt ar savu prasību atcelt topošās Talsu slimnīcas būvatļauju. Vai tiešām šo organizāciju un Jāņa Matuļa mērķis ir apstādināt projektu, kuram tika piesaistīti četri miljoni latu no Eiropas Savienības fonda, un atstāt Talsu, Rojas, Dundagas un Mērsraga novadu iedzīvotājus bez jaunas slimnīcas, kuru viņi jau sen ir pelnījuši? Jāatgādina, ka patlaban Talsu slimnīca atrodas ēkās, kuras ir kritiskā stāvoklī. Viens slimnīcas korpuss atrodas pat vairāk nekā 100 gadus vecā ēkā. Ekspertu izpēte liecināja, ka esošo ēku uzlabošana vairs nav iespējama.

Jaunajā, mūsdienīgi aprīkotajā slimnīcas ēkā atradīsies traumpunkts, vidēja izmēra stacionārs ar aptuveni 40 gultas vietām, divām operāciju zālēm, kā arī reanimācijas nodaļu. Tāpat būs plaša ambulatorās medicīnas nodaļa ar ģimenes ārstu un speciālistu kabinetiem, rehabilitācijas kabinetu un dienas stacionāru ar ķirurģisko, terapeitisko un ginekoloģisko palīdzību. To visu iedzīvotāju un medicīniskā personāla rīcībā plānots nodot līdz nākamā gada beigām.

2012.gada 10.septembrī